Saved 0

Saved to your list successfully

Saved to your list successfully

Login / Register
Basket 0

Item added to basket

Your item has been removed

You have reached the maximum number of items allowed

Your basket is empty

Your basket is empty

New project: The Swan, Banton

New project: The Swan, Banton

Posted on the 26/10/2020 by Karndean Designflooring

The Swan in the village of Banton, North Lanarkshire, is a thriving shared community enterprise. Owned and run by local people, the restaurant, shop, café and bar provides a popular community centre at the heart of village life.

Having been awarded funding from The Big Lottery, Scottish Land Fund and others, the community appointed Bruach design and consultancy to help them redevelop their local village pub into a hub where everyone can meet up and where the community can access and deliver vital services.

Engaging and consulting closely with the whole community, Bruach design and consultancy has created a light and contemporary hub that meets the needs of a modern village community and reflects the environment and history of the rural locality.

Colin Hastie, director at Bruach design and consultancy, said: “We were so excited to be involved in this incredible community project, bringing life back to a much loved local landmark. We were keen to find a contemporary twist on a traditional Scottish style for The Swan’s interior.”

UK_BLOG_SWANN_INN_BC.jpg

Above image features LM21 Oakeley and CLIF04 Clifton

The Banton community requested that the new design offered a light and welcoming space with plenty of natural materials and bold, bright colours. A flexible arrangement of seating was important to allow the centre to adapt to a range of activities from day into evening.

The scheme designed by the team at Bruach delivers this and more, with a cool neutral off-white, grey and blue colour scheme and contrasting accents in pink. Wood, stone and slate have been used to introduce a natural vibe that reflects the area’s farming, mining and manufacturing history.

Meeting the need for surfaces to be hard wearing and easy to maintain, flooring in Oakeley from the Art Select range has been laid across the main restaurant and bar area as well as through into the adjoining cloakrooms. With subtle grey tones and a hint of green, Oakeley brings the authentic textured look of a slate floor but with all the practical benefits of luxury vinyl.

UK_BLOG_SWANN_CASE_STUDY_BC.jpg

Above image features LM21 Oakeley

The family friendly bar area features an activity zone in the striking geometric pattern of Clifton from the Heritage Collection. Its cool grey and white tiles are highlighted with azure blue, a colour that perfectly picks up the contemporary blue-grey paintwork of the bar and the feature wall in the lounge area. 

Original features have become the focal points of the design, such as the Victorian tiled fireplace which is now surrounded with photographs of the village through the years. In the entrance lobby, another feature wall focuses on the area’s industrial background with a collection of “Banton Bricks” made in the local brickworks.

Colin Hastie explained: “We knew the flooring would play an integral part, tying together the main spaces.  In addition to looking good, the flooring would have to be a high quality and made to last.  

“The stone effect Karndean range offered a beautiful complement to the feature wall, antique fireplace and cool blue-grey colour scheme, and it looks fantastic!  With the work done, the building should continue to serve as the centre of village life for many years to come.”